Sposób przygotowania:
Kruche śliwkowo – malinowe
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Zbieramy świeże maliny. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i margarynę, wbijamy jajko i dodajemy cukier. Do jogurtu wsypujemy proszek i mieszamy do czasu aż zrobi się ‘pulchny’ – dodajemy do pozostałych składników i dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 częsci (jedna troszkę większa). Większą część wałkujemy na długość i szerokość nieco większą niż wymiary blaszki, aby pokryć też boki – wykładamy w blaszce. Ciasto posypujemy bułką tartą, następnie układamy śliwki, a między nie wsypujemy maliny. Drugą część ciasta również wałkujemy i przykrywamy nim owoce – nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy przez 45 minut.