Sposób przygotowania:
Kruche tartaletki z borówkamiETAP 1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji około 1/3 i 2/3.
ETAP 2
Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy.
ETAP 3
Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętym ciastem wykładamy środki i boki nasmarowanych tłuszczem foremek.
Na dno tartaletek wykładamy płatki migdałowe.
ETAP 4
Na płatki wykładamy przygotowane borówki.
ETAP 5
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Tartaletki pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
weronikaS