Sposób przygotowania:
Ciasto z bezami i mirabelkami
CIASTO;
Mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól, jajko i masło zagnieść w głębokim naczyniu na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
KREM:
Mirabelki z kompotu osączyć. proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodając 2 łyżki cukru. Wlać rozpuszczony budyń, ciągle mieszając zagotować. Tortownicę o średnicy 26 cm. posmarować margaryną. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Ciasto włożyć do formy. Piec w rozgrzanym do 200 stop. C. piekarniku przez 20-25 minut. Następnie wyjąć z formy wyłożyć na papier pergaminowy i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Posmarować ciasto budyniem na to ułożyć jedną przy drugiej mirabelki. Ubić na sztywno białka, równomiernie dodając cukier. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Zrobić dekorację na cieście. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, najniżej i krótko grylować, aż beza zrobi sie lekko brązowa.
Mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól, jajko i masło zagnieść w głębokim naczyniu na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
KREM:
Mirabelki z kompotu osączyć. proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodając 2 łyżki cukru. Wlać rozpuszczony budyń, ciągle mieszając zagotować. Tortownicę o średnicy 26 cm. posmarować margaryną. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Ciasto włożyć do formy. Piec w rozgrzanym do 200 stop. C. piekarniku przez 20-25 minut. Następnie wyjąć z formy wyłożyć na papier pergaminowy i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Posmarować ciasto budyniem na to ułożyć jedną przy drugiej mirabelki. Ubić na sztywno białka, równomiernie dodając cukier. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Zrobić dekorację na cieście. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, najniżej i krótko grylować, aż beza zrobi sie lekko brązowa.