Sposób przygotowania:
Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową
CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę. Posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki. Drugą wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w piekarniku nastawionym na 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
BUDYŃ: Z puszki wyłożyć brzoskwinie. Sok połączyć z wodą, aby w sumie było ok. 900 ml roztworu. 700 ml zagotować. W mniejszej części rozmącić cukier i budynie. Wlać do gotującego się roztworu. Wymieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Na zimne ciasto wyłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć budyniem.
PIANA: Białka ubić, dodać cukier, olej i budynie. Pianę wyłożyć na budyń. Na pianę rwać kawałki ciasta i przykryć pianę. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
BUDYŃ: Z puszki wyłożyć brzoskwinie. Sok połączyć z wodą, aby w sumie było ok. 900 ml roztworu. 700 ml zagotować. W mniejszej części rozmącić cukier i budynie. Wlać do gotującego się roztworu. Wymieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Na zimne ciasto wyłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć budyniem.
PIANA: Białka ubić, dodać cukier, olej i budynie. Pianę wyłożyć na budyń. Na pianę rwać kawałki ciasta i przykryć pianę. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.