Sposób przygotowania:
Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Najpierw należy przygotować ciasto kruche.
Do przygotowanej miski przesiewam mąkę pszenną, potem dodaję cukier, żółtko ( białko wykorzystam do piany ), śmietanę, masło ( nigdy nie dodaję margaryny ) oraz proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wyrabiam na jednolitą całość. Ciasto można schłodzić w lodówce.
Zawsze papierem do pieczenia wykładam blaszkę. Na papier daję ciasto ( można je rozwałkować, a można też rozłożyć palcami ). Nagrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni C, wkładam ciasto i piekę około 15 – 20 minut, to lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyjmuję blaszkę i odkładam na bok.
Teraz zajmuję się masą serową.
Do naczynia przekładam ser, dodaję żółtka oraz cukry. Mikserem wyrabiam na jednolitą masę. Wcześniej roztapiam masło i chłodne wlewam do masy serowej. Tym razem możemy już tylko wymieszać łopatką silikonową. W osobnej misce ubijam pianę na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodaję ja do masy serowej i lekko mieszam. Następnie delikatnie wykładam ją na kruchy spód. Już wcześniej wyjęte brzoskwinie z puszki układam na sitku tak, aby ociekły z nadmiaru soku. Potem kroję je na plastry ( około ½ cm ). Później układam je na masie serowej. Piekarnik jest już nagrzany do 180 stopni i do takiego wkładam sernik do upieczenia na około 50 minut.
Upieczony sernik najlepiej jak ostygnie w piekarniku. Chłodny sernik polewam gotową polewą czekoladową, robiąc tzw. esy – floresy.
Smacznego !
Do przygotowanej miski przesiewam mąkę pszenną, potem dodaję cukier, żółtko ( białko wykorzystam do piany ), śmietanę, masło ( nigdy nie dodaję margaryny ) oraz proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wyrabiam na jednolitą całość. Ciasto można schłodzić w lodówce.
Zawsze papierem do pieczenia wykładam blaszkę. Na papier daję ciasto ( można je rozwałkować, a można też rozłożyć palcami ). Nagrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni C, wkładam ciasto i piekę około 15 – 20 minut, to lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyjmuję blaszkę i odkładam na bok.
Teraz zajmuję się masą serową.
Do naczynia przekładam ser, dodaję żółtka oraz cukry. Mikserem wyrabiam na jednolitą masę. Wcześniej roztapiam masło i chłodne wlewam do masy serowej. Tym razem możemy już tylko wymieszać łopatką silikonową. W osobnej misce ubijam pianę na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodaję ja do masy serowej i lekko mieszam. Następnie delikatnie wykładam ją na kruchy spód. Już wcześniej wyjęte brzoskwinie z puszki układam na sitku tak, aby ociekły z nadmiaru soku. Potem kroję je na plastry ( około ½ cm ). Później układam je na masie serowej. Piekarnik jest już nagrzany do 180 stopni i do takiego wkładam sernik do upieczenia na około 50 minut.
Upieczony sernik najlepiej jak ostygnie w piekarniku. Chłodny sernik polewam gotową polewą czekoladową, robiąc tzw. esy – floresy.
Smacznego !