Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To bardzo smaczny serniczek, który wprost rozpływa się w ustach. Tradycyjny zawsze piekę z rodzynkami. Tym razem dla odmiany upiekłam go z brzoskwiniami z puszki, z racji tego że niektórzy moi goście nie przepadali za rodzynkami.

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą

 

 

  • Masa serowa:
  • 900 g sera białego zmielonego
  • 6 sztuk jajek
  • 1 białko ( pozostało z ciasta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła

 

 

  • Polewa:
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Najpierw należy przygotować ciasto kruche.

Do przygotowanej miski przesiewam mąkę pszenną, potem dodaję cukier, żółtko ( białko wykorzystam do piany ), śmietanę, masło ( nigdy nie dodaję margaryny ) oraz proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wyrabiam na jednolitą całość. Ciasto można schłodzić w lodówce.

Zawsze papierem do pieczenia wykładam blaszkę. Na papier daję ciasto ( można je rozwałkować, a można też rozłożyć palcami ). Nagrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni C, wkładam ciasto i piekę około 15 – 20 minut, to lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyjmuję blaszkę i odkładam na bok.

Teraz zajmuję się masą serową.

Do naczynia przekładam ser, dodaję żółtka oraz cukry. Mikserem wyrabiam na jednolitą masę. Wcześniej roztapiam masło i chłodne wlewam do masy serowej. Tym razem możemy już tylko wymieszać łopatką silikonową. W osobnej misce ubijam pianę na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodaję ja do masy serowej i lekko mieszam. Następnie delikatnie wykładam ją na kruchy spód. Już wcześniej wyjęte brzoskwinie z puszki układam na sitku tak, aby ociekły z nadmiaru soku. Potem kroję je na plastry ( około ½ cm ). Później układam je na masie serowej. Piekarnik jest już nagrzany do 180 stopni i do takiego wkładam sernik do upieczenia na około 50 minut.

Upieczony sernik najlepiej jak ostygnie w piekarniku. Chłodny sernik polewam gotową polewą czekoladową, robiąc tzw. esy – floresy.

Smacznego !
Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Sernik, który piecze się w piekarniku na rumiano
Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Upieczony i stygnący serniczek, jeszcze bez polewy

Tagi:

ciasta serniki