sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serniki zawsze cieszą się dużym wzięciem w naszym domu. Nie pogardzimy żadnym soczystym serniczkiem: lubimy te cięższe i bardziej zbite, oraz te lekkie jak pianka z serka ricotta, uwielbiamy kombinacje z owocami, makiem czy kruszonką.

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie serek z wiaderka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie proszek budyniowy)
  • 125 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 ½ puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda)
  • 4 białka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części ( 2/3 i 1/3), owijamy folią. Część większą wkładamy na 1 godzinę do lodówki a mniejszą do zamrażarki.Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem, stopniowo dodajemy masło, mąkę i twaróg. Ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy mikserem,aż z piany powstaną tzw czapeczki. Do tak ubitej piany dodajemy łyżka po łyżce cukier i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy łyżkę proszku budyniowego, mieszamy. Brzoskwnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 200ºC. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone w kawalki brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC. Chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem, stopniowo dodajemy masło, mąkę i twaróg. Ucieramy do połączenia się składników.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone w kawalki brzoskwinie.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.