czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kruche z budyniem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mrożone owoce przywołują lato, gdy za oknem chmury i deszcz, warto po nie sięgnąć zwłaszcza teraz w oczekiwaniu na wiosnę :)

Kruche z budyniem i malinami

Składniki:

Kruche z budyniem i malinami

ciasto:

  • 300 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru do białek

dodatkowo:

  • budyń na 3/4 l mleka + 2,5 szklanki mleka + 2 łyżki cukru
  • około 1/2 kg malin

Sposób przygotowania:

Kruche z budyniem i malinami
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, olej i proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm. Na cieście rozsypać zamrożone owoce.

Budyń ugotować w 2,5 szklanki mleka i wylać na owoce.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i rozłożyć ją na budyniu. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)