Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche z budyniem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczne, sezonowe ciasto z truskawkami oraz warstwą waniliowego budyniu. Deser w sam raz na lato.

Kruche z budyniem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z budyniem i truskawkami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka

 

  • Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750ml mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z budyniem i truskawkami
Z mąki, proszku, cukru, cukru wanilinowego, posiekanego masła, żółtek i jajka zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Budyń przygotować zgodnie z przepisem w 750 ml mleka, ostawić do przestudzenia. Formę kwadratową o boku 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć papierem. Wylepić ją 2/3 ciasta. Wyłożyć ostudzony budyń, a następnie truskawki. Na koniec pokruszyć w dłoniach resztę ciasta. Piec ok. 50 min. W 180st. C.
Kruche z budyniem i truskawkami
W misce zagnieść składniki ciasta kruchego.
Kruche z budyniem i truskawkami
Blaszkę wylepić ciastem, uformować brzegi.
Kruche z budyniem i truskawkami
Na cieście wyłożyć porcje ostudzonego budyniu.
Kruche z budyniem i truskawkami
Na wierzchu ułożyć truskawki i resztę ciasta.

Tagi:

jajko jajka