Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami i kisielową pianką
Ciasto : składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Formujemy kulę i kroimy nożem na 3/4 i 1/3 ciasta. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, obieramy i ścieramy na tarce do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy na stolnicy i wylepiamy blaszkę ciastem, posypujemy połową panieru.
Pianka : do miski wkładamy białka i miksujemy na sztywno. Dodajemy erytrol, miksujemy przez chwilę. Wsypujemy kisiel i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Z jabłek odciskamy nadmiar soku i wsypujemy resztę panieru, mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto w blaszce i wyrównujemy. Następnie wykładamy piankę i wyrównujemy powierzchnię.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na kisielową piankę. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, obieramy i ścieramy na tarce do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy na stolnicy i wylepiamy blaszkę ciastem, posypujemy połową panieru.
Pianka : do miski wkładamy białka i miksujemy na sztywno. Dodajemy erytrol, miksujemy przez chwilę. Wsypujemy kisiel i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Z jabłek odciskamy nadmiar soku i wsypujemy resztę panieru, mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto w blaszce i wyrównujemy. Następnie wykładamy piankę i wyrównujemy powierzchnię.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na kisielową piankę. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.