SUPERPRZEPIS

Kruche z jabłkami i rodzynkami

  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kruche z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Piekę gdy mam nadmiar jabłek .

Składniki:

Kruche z jabłkami i rodzynkami

 

  • 0,5 kost margaryna,
  • 2 szt żółtka,
  • 1/4 szkl cukier,
  • 1,5 szkl mąka pszenna,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 0,5 kg jabłka,
  • 10 dkg rodzynki,
  • 1 łyżeczka cynamon,
  • 3-4 łyżki cukier,
  • 3 szt białka,
  • 0,5 szkl cukier,
  • do posypania migdały płatki

 

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami i rodzynkami
Margarynę utrzeć dodać żółtka , cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką .Wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Jabłka obrać z skórki i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem,cukrem,rodzynkami i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć na jabłka . Na górze końcu posypać płatkami migdałowymi.Piec w 160 st około 30 min.
Kruche z jabłkami i rodzynkami
Dodanie rodzynek to pomysł mojej córki,ale sprawdził się.
Kruche z jabłkami i rodzynkami
Płatki migdałów sprawiaja że ciasto ma zdecydowanie inny smak.