pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kruche z jagodami II

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z tego przepisu można również zrobić kruche bułeczki z jagodami. Polecam.

Kruche z jagodami II

Składniki:

Kruche z jagodami II

 

  • Ciasto kruche:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • małe opakowanie proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • około 1/2 szklanki śmietany
  • Pozostałe składniki:
  • 0,75 litra świeżych jagód
  • cukier do posłodzenia jagód i dekoracji
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z jagodami II
Składniki na ciasto kruche posiekać nożem i zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na 2 części . Ciasto można włożyć na pół godziny do lodówki. Większą część ciasta wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem foremki.Umyte i osuszone jagody rozłożyć równomiernie na cieście. Jagody posypać odrobiną cukru. Na wierzch na jagody rozłożyć drugą warstwę ciasta i posypać ją cukrem. Piec 45-50 minut.