Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Krucho-drożdżowe rogaliki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

coś do kawy!!!!!!!!!!!!!!!!

Krucho-drożdżowe rogaliki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucho-drożdżowe rogaliki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowe rogaliki
Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Połączyć wszystkie składniki . Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na prostokąt grubości ok, 0,5 cm. Pokroić na pasy szerokie na 10-12 cm.A te na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć zaczynając od podstawy rogalika. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać rzędami rogaliki zachowując odstęp. Zostawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym białkiem. Piec do zarumienienia się w temp. 180*C.
Krucho-drożdżowe rogaliki