Sposób przygotowania:
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy ok 10 min, po tym czasie rozcieramy do momentu aż powstanie jednolita płynna masa, dodajemy do mąki. Wbijamy 2 jajka , żółtko i posiekaną margarynę. Wszystko łączymy i wstawiamy na ok 120 min do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy kule i podsypujemy mąka. Wałkujemy ok 03-05 centymetra placki. Rozwałkowane placki podzielić na 8 trójkątów i na szerszej części kłaść po łyżeczce marmolady, zwijamy boki do środka na marmoladę i zawijać. Smarujemy białkiem wierzch i sypiemy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 30 min.
Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy ok 10 min, po tym czasie rozcieramy do momentu aż powstanie jednolita płynna masa, dodajemy do mąki. Wbijamy 2 jajka , żółtko i posiekaną margarynę. Wszystko łączymy i wstawiamy na ok 120 min do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy kule i podsypujemy mąka. Wałkujemy ok 03-05 centymetra placki. Rozwałkowane placki podzielić na 8 trójkątów i na szerszej części kłaść po łyżeczce marmolady, zwijamy boki do środka na marmoladę i zawijać. Smarujemy białkiem wierzch i sypiemy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 30 min.