Sposób przygotowania:
Kruchutka szarlotka
Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Margarynę pokroić na kawałki dodać do maki i posiekać, az masa będzie grudkowata, dodać żóltka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto na stolnicy . Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folie i schłodzić ok 1 godziny . Nadzienie: Pokrajane obrane jabłka włożyć do rondelka dodać wodę 1/4 szklanki i dusić przykryte około 10 minut, nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, wymieszać. Mąkę ziemniaczana zmieszać z sokiem cytryny ok 2 łyżki , dodać do masy jabłkowej wymieszać dusić przez moment . Masa ma być gęsta a jabłka nie rozgotowane . Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko ugnieść ciasto, tak aby powierzchnia była równa i podpiec w piekarniku przez około 7 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tarta bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe przestudzone i zetrzeć na nie druga część ciasta.Można też wierzch lekko rozwałkować i nałożyc na jabłka Piec ok 60 min w 180 stopniach .Gdy ciasto przestygnie robimy lukier z cukru pudru i wody . Polukrować ciasto pozostawić aż lukier wyschnie .