jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Chrusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrust czyli faworki w kształcie kokardek, z dodatkiem drożdży, mąki, mleka, żółtek i margaryny, smażone na oleju, posypane cukrem pudrem:)

Chrusty

Składniki:

Chrusty

 

 

Sposób przygotowania:

Chrusty
Tłuszcz rozgrzać z mlekiem, dodać drożdże rozpuszczone z cukrem i żółtkami, a na koniec wsypać mąkę. Dobrze połączyć i odstawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto wyrobić, podzielić je na kilka mniejszych części. Później każdą część ciasta kolejno, cienko rozwałkowywać i wykrawać paski. W środku każdego paska robić wzdłuż nacięcie i przekładać jeden koniec ciasta, tak by stworzyć węzeł. Tak przygotowane ciastka wrzucać na rozgrzany olej i smażyć, aż do zrumienienia. Po usmażeniu ciastka najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust