Sposób przygotowania:
Kruchy placek
Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki dosyp cukier i siekaj nożem aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę i żółtko zagnieć ciasto.
Ciastem wylep dno i brzegi natłuszczonej formy. Spód nakłuwaj Piecz ok 30 min. na złoto w temp. 200 stopni . Ostudź. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem. Ucierając dodając po łyżeczce mascarpone, dodaj ajerkoniak. Na koniec masę połącz ze sztywną pianą z białek. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
Ciastem wylep dno i brzegi natłuszczonej formy. Spód nakłuwaj Piecz ok 30 min. na złoto w temp. 200 stopni . Ostudź. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem. Ucierając dodając po łyżeczce mascarpone, dodaj ajerkoniak. Na koniec masę połącz ze sztywną pianą z białek. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.