Sposób przygotowania:
Placki gryczane z sosem pieczarkowym
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu z łyżką vegety. Gdy będzie gotowa, studzimy, przekładamy do miski, do której dodajemy jajko,parmezan,sól,pieprz,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Sos:pieczarki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy na maśle. Gdy pieczarki są miękkie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę żeby uzyskać pożądaną konsystencję sosu. W razie potrzeby można dolać jeszcze więcej śmietanki lub wody. Jeśli czujemy potrzebę można jeszcze doprawić. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce masy z kaszy i smażymy z 2 stron jak placki ziemniaczane,podajemy z sosem. Smacznego :)
zbysiowa