ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Placki gryczane z sosem pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z niewielu wersji kaszy gryczanej,którą mogę zjeść:)

Placki gryczane z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki gryczane z sosem pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Placki gryczane z sosem pieczarkowym
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu z łyżką vegety. Gdy będzie gotowa, studzimy, przekładamy do miski, do której dodajemy jajko,parmezan,sól,pieprz,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Sos:pieczarki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy na maśle. Gdy pieczarki są miękkie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę żeby uzyskać pożądaną konsystencję sosu. W razie potrzeby można dolać jeszcze więcej śmietanki lub wody. Jeśli czujemy potrzebę można jeszcze doprawić. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce masy z kaszy i smażymy z 2 stron jak placki ziemniaczane,podajemy z sosem. Smacznego :)
Placki gryczane z sosem pieczarkowym
kasza, parmezan i jajko potrzbne do masy na placki
Placki gryczane z sosem pieczarkowym
podsmażone pieczarki już z czosnkiem i śmietanką
Placki gryczane z sosem pieczarkowym
gotowa masa na placki, którą będziemy smażyć
Placki gryczane z sosem pieczarkowym
nakładamy po kopiastej łyżce masy i smażymy