Sposób przygotowania:
Pizza z grzybami shiitake
Przygotować ciasto. Wymieszać w misce mąkę drożdże, sól i cukier, stopniowo dodawać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki. Przełożyć do czystej miski, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować sos. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Dodać zioła prowansalskie i zblendować. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem lub czosnkiem. Gotowe ciasto rozłożyć na blacie i rękoma uformować dowolny kształt. Posmarować sosem i posypać serem, wstawić do piekarnika -180 stopni na 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w plastry szynkę , przesmażone grzyby shiitake i kolejną porcję sera. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Podałam z zielonymi i pomarańczowymi pomidorkami. Smacznego :)