Sposób przygotowania:
Pizza z grzybami leśnymi
Przygotowujemy ciasto. Wodę lekko podgrzewamy. W połowie wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy rozpuszczone drożdże, oliwę, pozostałą wodę. Wsypujemy sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy stanie się elastyczne, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Grzyby obieramy i dokładnie płuczemy. Kroimy na kawałki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy, chwilę obsmażamy. Cebulę kroimy w piórka i także obsmażamy. Paprykę natomiast kroimy w paseczki i również chwilę smażymy na patelni. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z wyrośniętego ciasta formujemy okręgły placuszek, układamy na blaszce. Ciasto smarujemy keczupem. Następnie nakładamy kolejno porcje cebuli, grzybów oraz papryki. Na wierzchu układamy plasterki pomidora. Oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.
gosia56
zbysiowa