ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim ,smacznym,aromatycznym ciastem na deser, jabłka można mieszać dżemami niskosłodzonymi.

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa

 

  • mąka krupczatka 2 szklanki,
  • mąka tortowa 1 szklanka,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 2 szklanki,
  • jabłka 6 sztuk większe,
  • cukier 1-2 łyżki,
  • dżem niskosłodzony śliwkowy 450 gram,
  • margaryna 1,5 kostki,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa

ETAP 1:

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa
Mąka krupczatka daje ciastu chrupkości.

Wsypać do miski przesiane mąki z proszkiem, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie łyżką wymieszać.

Forma 28x24 cm wysmarowana margaryną, na dnie rozsypać 1/3 część suchych składników.

ETAP 2:

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa
Dzęm musi byc niskosłodzony gdyż suche składniki wypiją sok z dżemu i jabłek.

Jabłka duże obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać dżem nisko słodzony (użyłam swój domowy), wsypać cukier i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa
Ja margaryny nie ścieram tylko kroję w plastry.

Połowę jabłek rozsmarować na 1 części suchych składników, posypać 2 częścią i rozsmarować resztę jabłek, wierzch posypać resztą suchych składników.

Margarynę pokroić w plastry i rozłożyć na wierzchu ciasta.

ETAP 4:

Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.