Sposób przygotowania:
Sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowaETAP 1:
Wsypać do miski przesiane mąki z proszkiem, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie łyżką wymieszać.
Forma 28x24 cm wysmarowana margaryną, na dnie rozsypać 1/3 część suchych składników.
ETAP 2:
Jabłka duże obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać dżem nisko słodzony (użyłam swój domowy), wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Połowę jabłek rozsmarować na 1 części suchych składników, posypać 2 częścią i rozsmarować resztę jabłek, wierzch posypać resztą suchych składników.
Margarynę pokroić w plastry i rozłożyć na wierzchu ciasta.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
SylaUla
SylaUla
ziutula
I smacznie smakuje...polecam!