Kruchy placek ze śliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

delikatny soczysty placek śliwkowy

Kruchy placek ze śliwkami.

Składniki:

Kruchy placek ze śliwkami.

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 500 g śliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Kruchy placek ze śliwkami.
Przygotowanie: Dojrzałe śliwki umyć i odjąć pestki. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy w podanych składnikach. Szybko zagnieść ciasto. Utworzyć kulę, chłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie ułożyć ciasto w tortownicy, nakłuć. Na wierzch układać przygotowane wcześniej śliwki. Posypać całość orzechami. Piec około 40 minut aż placek zrobi się złoty. Po wyjęciu obsypać cukrem pudrem.