suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Krupiniczek z zieleniatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam zupę jarzynową z grzybkami.

Krupiniczek z zieleniatkami

Składniki:

Krupiniczek z zieleniatkami

 

  • ok 10 dag grzybów np zieleniatek
  • 2 średniej wielkości marchewki;
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki;
  • kawałek selera;
  • ok 4 -5 ziemniaków,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz, łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Krupiniczek z zieleniatkami
Grzyby myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 15 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę oraz kaszę jęczmienną. Gotujemy przez ok 45 min( do miękkości warzyw i grzybów). Doprawiamy wg gustu, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Posypujemy natką pietruszki.