joann

joann

Kucharz
[Przepisów: 9]

Krupnik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna polska zupa. Dobry pomysł na dzisiejszy obiad;)

Krupnik

Składniki:

Krupnik

 

Sposób przygotowania:

Krupnik
Gotować żeberko w 3 litrach wody, dodać płaską łyżkę soli, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Po ok. 20 minutach dodać wszystkie jarzyny, pietruszkę i koperek, a także kaszę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż jarzyny zmiękną (kilkanaście minut). Następnie wrzucić do zupy kostkę rosołową, zagotować, wyjąć jarzyny. Marchewkę i pietruszkę zagnieść na miazgę i dodać do zupy. Podawać krupnik zabielony śmietaną, przybrany pietruszką i koperkiem