ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i bardzo pożywna zupa ze zdrową kaszą jęczmienną.

Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką

 

Sposób przygotowania:

Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką
Seler i marchew myjemy, obieramy. Seler kroimy w dość dużą kostkę, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Dodajemy kostki rosołowe. Gdy warzywa zmiękną wrzucamy kaszę (bez woreczków oczywiście), oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy powoli, w tym czasie do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy kasza i ziemniaki będą miękkie, doprawiamy zupę pieprzem i maggi, a gotowe porcje dekorujemy suszoną pietruszką. Smacznego!
Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką
Warzywa myjemy przed dalszą obróbką pod bieżącą wodą.
Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką
Marchew ścieramy na tarce, to wzbogaci naszą zupe w cenne składniki odżywcze.
Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką
Czosnek stanowi trzonowy element tej zupy, wedle uznania można go dać więcej lub mniej.
Krupnik czosnkowy z suszoną pietruszką
Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć grubej kaszy pęczak.