Sposób przygotowania:
Zupa z brukwi
Odmrożoną brukiew obrać, opłukać, pokroić na kawałki i na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu.
Szyje gęsi opłukać, zalać wodą i zagotować, cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa na szyi pod przykryciem na średnim ogniu.
Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko.
Szyje gęsi opłukać, zalać wodą i zagotować, cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa na szyi pod przykryciem na średnim ogniu.
Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko.