ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa z brukwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię zupę z brukwi na gęsinie, brukiew powinna być przemarznięta, najlepiej kupić bukiew i schować do zamrażarki na 2 dni, brukiew jest po przemrożeniu słodka.

Zupa z brukwi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z brukwi

 

Sposób przygotowania:

Zupa z brukwi
Odmrożoną brukiew obrać, opłukać, pokroić na kawałki i na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu.

Szyje gęsi opłukać, zalać wodą i zagotować, cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa na szyi pod przykryciem na średnim ogniu.

Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.

Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko.
Zupa z brukwi
Można zetrzeć też na tarce na grubszych oczkach.
Zupa z brukwi
Majeranek nadaje brukwi smaku, aromatu.

Tagi:

zupy