mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Krupnik na podrobach 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robię wiele odmian krupniku ale ten wydaje mi się najsmaczniejszy

Krupnik na podrobach 4

Składniki:

Krupnik na podrobach 4

 

  • 200 gram żoładki drobiowe,
  • 200 gram SERCA drobiowe,
  • 3 łyżki l bulion lub rosół,
  • 1 szt. marchewka,
  • 1 szklanka kasza,
  • 1 szt. cebula,
  • 100 ml śmietana,
  • 5 szt. ziemniaki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Krupnik na podrobach 4
Potrzebujemy serc i żołądków drobiowych , które gotujemy do momentu aż będą miękkie , pozostawiamy aż trochę się wystudzą i kroimy je na drobno.Wywar z podrobów można użyć jako bazę do krupniku , ale ja ją odlewam. Rosół lub bulion podgrzewam , wrzucam pokrojone podroby , ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz kaszę .Również cebulę kroję w kostkę i wrzucam do bulionu , Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie .Marchewkę ścieram na średniej tarce , na koniec gotowania dodaje śmietanę i przyprawiam do smaku