Sposób przygotowania:
Krupnik na sierpień
Obrać wszystkie warzywa i umyć. Pokroić : ziemniaki w kostkę, kalarepkę w plastry a potem w cienkie ,, frytki", por w ćwierć plasterki , paprykę w drobną kosteczkę , a marchew w ozdobne kwiatki. Ćwiartkę kurczaka umyć , usunąć nadmiar skóry i tłuszczu ( ja odcinam kuperek - nie lubię ) - przeciąć na górne udko i tzw. pałkę . Kaszę wsypać do miseczki - kilkukrotnie zalewać zimną wodą i płukać mieszając by pozbyć się mączystego pyłu i zanieczyszczeń . Ułożyć w garnku mięso , warzywa , przepłukaną kaszę , przyprawy. Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę tak by mięso było miękkie . Wyjąć mięso. Doprawić zupę do smaku. * Od razu wyjaśniam - gotuję warzywa razem z mięsem od samego początku mimo tego , ze wymagają krótszego czasu gotowania bo chodzi mi o to by sie wygotowały w zupie i oddały do wywaru wszystkie smaki. **Mięso wyjęte z krupniku zużywam na II Danie ( raczej nie wkładam do zupy bo nie lubię tak jeść ) - będzie albo w sosie , albo panierowane i smażone , albo po prostu zrobię z niego pastę mięsną na kolację .
mela25
zbysiowa
dusia30
msewka
pocztylion2221