paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Krupnik z brokułami wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Krupnik z dużymi kawałkami ziemniaków i różyczkami brokuła

Krupnik z brokułami wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z brokułami wg Beaty

 

  • 1 kawałek mięsa rosołowego ( u mnie strzałka z indyka, ale może być też udko z kurczaka)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ew 1 garść posiekanej kapusty białej (miałam zamrożoną)
  • kilka listków lubczyku i selera
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 brokuła
  • 8-10 większych ziemniaków
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej grubej
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z brokułami wg Beaty
Mięso myjemy, marchewki kroimy w plasterki, pietruszkę wzdłuż na ćwiartki. Zalewamy wodą (ok 2,5 l). Dodajemy ziele angielskie i kapustę (jeśli mamy - można pominąć), oraz lubczyk i seler (listki). Gotujemy wywar. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki (większe na pół, małe zostawiamy w całości). Dodajemy do garnka. Brokuł dzielimy na małe różyczki, dodajemy do zupy. Kaszę dokładnie płuczemy na sitku i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Smacznego :)
Krupnik z brokułami wg Beaty
mięso myjemy, marchewkę kroimy w plastry, pietruszkę na ćwiartki
Krupnik z brokułami wg Beaty
Dodajemy ziele angielskie, lubczyk, seler i ew. kapustę
Krupnik z brokułami wg Beaty
Gotujemy wywar. Dodajemy obrane ziemniaki
Krupnik z brokułami wg Beaty
Brokuł dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i dodajemy kaszę