agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Krupnik z brukwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. Polecam

Krupnik z brukwią

Składniki:

Krupnik z brukwią

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z brukwią
Składniki podane w przepisie wystarczają na duży garnek, 5 l. Do garnka wlać wodę, 3/4 objętości. Żeberka podzielić na porcje, umyć i wsadzić do wody. Gotować przez godzinkę na średnim ogniu, od czasu do czasu zdejmować szumowiny. Po tym czasie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa - poza ziemniakami. Gotować ok 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobno obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do zupy w momencie gdy pozostałe warzywa będą już miękkawe. Nie wiem czy tak się wszędzie robi, ale u nas w domu robiła tak babcia i mama. Na samym końcu dodajemy kaszę, gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec można doprawić maggi. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego:)