anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krupnik z pęczakiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna, bardzo pożywna, a dzięki suszonym grzybom niezwykle aromatyczna zupa. Klasyka kuchni polskiej.

Krupnik z pęczakiem i grzybami

Składniki:

Krupnik z pęczakiem i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczakiem i grzybami
Suszone grzyby opłukuję, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na kilka godzin, a najwygodniej jest to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Następnie gotuję je w wodzie w której się moczyły i odstawiam do przestygnięcia. W garnku rozgrzewam masło i olej, dodaję pokrojony boczek i przez chwilę podsmażam. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę, a po chwili rozgnieciony czosnek i smażę mieszając, aż cebula będzie lekko złota. Do garnka wkładam mięso wołowe i wlewam 2 litry zimnej wody. Całość zagotowuję na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, dodaję przyprawy i gotuję, aż mięso będzie niemal miękkie.Dodaję pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i przez chwilę gotuję. Następnie dodaję pokrojone w kostke ziemniaki i dokładnie opłukaną kaszę, mieszami i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone wcześniej ugotowane grzyby wraz z wywarem grzybowym. Jeszcze raz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krupnik podaję posypany posiekanym świeżym majerankiem.*u mnie tradycyjny krupnik jest bez grzybów, pomysł na ich dodanie pochodzi stąd: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/309597/krupnik-z-grzybami-.html

Tagi:

wołowina