WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Krupnik z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa krupnik czyli zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy. Ugotowana na wkładce z kiełbasy lub wieprzowiny.

Krupnik z wkładką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krupnik z wkładką

 

  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ok. 300g mięsa wieprzowego najlepiej karkówki
  • 1 pętko kiełbasy np. swojskiej, śląskiej lub innej
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • listek laurowy
  • majeranek
  • ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej

Sposób przygotowania:

Krupnik z wkładką

ETAP 1:

Mięso podzielić na części i włożyć do garnka. Dołożyć kiełbasę. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą.

Dołożyć przyprawy: listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Dodać kostkę rosołową i kaszę i gotować aż warzywa będą miękkie.

Doprawić solą i pieprzem, roztartym majerankiem, dodać natkę pietruszki i koperek i gotować jeszcze kilka minut.

Krupnik z wkładką
Tradycyjna zupa krupnik z wkładką z kiełbasy

Tagi:

krupnik zupa