BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Krupnik z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i sycąca zupa krupnik z ziemniakami. Zupa krupnik to jedna z ulubionych zup mojego męża, dlatego często bywa na moim stole.

Krupnik z ziemniakami

Składniki:

Krupnik z ziemniakami

 

  • karczek około 500 g z kością,
  • marchewka 2 szt,
  • seler kawałek,
  • por kawałek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
  • kasza jęczmienna ok.1 szklanki,
  • ziemniak 3 - 4 szt ,
  • natka pietruszki suszona,
  • w razie potrzeby przyprawa w płynie,

Sposób przygotowania:

Krupnik z ziemniakami
Mięso dokładnie opłukać włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę i doprowadzić do zagotowania. Gotować około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, a do gotującego rosołu dodać kaszę.

Ziemniaki obrać, opłukać, a następnie pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z kaszą. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 40 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać przyprawy oraz obrane kawałki mięsa.

Na samym końcu dodać suszoną natkę pietruszki ( może być świeża ale niestety nie miałam akurat w domu więc wykorzystałam suszoną).

W razie potrzeby doprawić przyprawą w płynie.

Podawać gorącą.