Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krupnik z żółtym serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ten krupnik można ugotować na wywarze z kości wieprzowych.

Krupnik z żółtym serem.

Składniki:

Krupnik z żółtym serem.

 

  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • seler mały 1 szt
  • kasza 15 dag
  • oliwa 2 łyżki
  • kostka rosołowa 2 szt
  • goździki 2 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • natka pietruszki siekana 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi w płynie do smaku
  • ser żółty utarty 5 dag

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z żółtym serem.
Marchew, pietruszkę i seler umyć obrać pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać kaszę i warzywa, podsmażyć. Następnie wlać 5 szklanek wody, dodać kostki rosołowe, goździki, liść laurowy i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi, dodać natkę pietruszki i utarty żółty ser, wymieszać.