Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami na budyniuRozdziel żóÅ‚tka od biaÅ‚ek, mÄ…kÄ™ z 2 Å‚yżkami cukru, margarynÄ…, cukierm wanilinowym, żóÅ‚tkami oraz proszkiem do pieczenia zagnieć dokÅ‚adnie w rÄ™kach, 1/3 część ciasta formujemy w kulÄ™, owijamy foliÄ… i wkÅ‚adamy na ok. póÅ‚ godziny do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C, pozostaÅ‚Ä… część ciasta przekÅ‚adamy do blachy (wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia) tak by ciasto przykryÅ‚o caÅ‚e dno formy (tortownicy) spód ciasta wkÅ‚adamy do piekarnika na ok 15 min.
W rondelku, szklankÄ™ mleka zmieszaj z budyniem i mieszaj aż zgÄ™stnieje, ciepÅ‚y budyÅ„ rozsmaruj na podpieczony spód.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry, kładamy na budyniu, pianę z 3 białek ubijamy z 1/3 szkl. cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej masę wykładamy na gruszki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę zamrożonego ciasta ( wierzch ciasta można posypac odrobiną cynamonu).
Pieczemy całe ciasto w 180`C przez ok. 50 min.
Przygotowanie kruchego ciasta
- rozdziel żółtka od białek
- mąkę z 2 łyżkami cukru, margaryną, cukierm wanilinowym, żółtkami oraz proszkiem do pieczenia zagnieć dokładnie w rękach
- 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na ok. pół godziny do zamrażalnika.
- piekarnik rozgrzewamy do 180`C
- pozostałą część ciasta przekładamy do blachy (wyłożoną papierem do pieczenia) tak by ciasto przykryło całe dno formy (tortownicy)
- spód ciasta wkładamy do piekarnika na ok 15 min.
Przygotowanie budyniu
- w rondelku, szklankę mleka zmieszaj z budyniem i mieszaj aż zgęstnieje
- ciepły budyń rozsmaruj na podpieczony spód
Przygotowanie gruszek
- gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry
- kładamy na budyniu.
Przygotowanie pianki
- pianę z 3 białek ubijamy z 1/3 szkl. cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej.
- masę wykładamy na gruszki.
Przygotowanie całego ciasta ostatni etap
- na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę zamrożonego ciasta ( wierzch ciasta można posypac odrobiną cynamonu)
- pieczemy całe ciasto w 180`C przez ok. 50 min.
Wartości odżywcze na 100g
231 kcal
B 5,49g
T 8,99g
WW 31,78g
Smacznego Emotikon smile