Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kruszynki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruszynki - małe co nieco, pyszne i zdrowe kruche ciasteczka z bakaliami.

Kruszynki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruszynki.

 

  • Kruszynki

 

  • 15 dag masła;
  • 10 dag brązowego cukru;
  • 5 dag cukru pudru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 1 jajko;
  • 15 dag mąki;
  • 1/1 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • ½ szklanki posiekanych orzechów i migdałów;
  • ½ szklanki suszonych wiśni;
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 5 dag rodzynek;
  • Szczypta soli;

 

Sposób przygotowania:

Kruszynki.
Wszystkie rodzaje cukru wymieszać i utrzeć z masłem na pienistą masę. Dodać jajko i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać szczyptę soli, orzechy, wiśnie, skórkę pomarańczową i płatki owsiane Dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć wodą i formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 25 min.
Kruszynki.
Płatki owsiane, wiśnie i bakalie wymieszać.
Kruszynki.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i musli.
Kruszynki.
Z masy formować niewielkie krążki i układać na blasze.
Kruszynki.
Między ciastkami robić duże odstępy, bo mocno się powiekszają.

Tagi:

jajko jajka