SUPERPRZEPIS

Krzyśka dzika wariacja

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Krzyśka dzika wariacja Więcej zdjęć (5)

Mój Mąż zrobił "czyszczenie lodówki" i wyszło Mu naprawdę świetne danie !

Składniki:

Krzyśka dzika wariacja

 

  • 40 dag polędwicy z dzika
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki marynowanego czosnku egzotycznego
  • 3 łyżki marynowanej złotej cebulki
  • 3 łyżki marynaty staropolskiej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krzyśka dzika wariacja
Polędwicę z dzika dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki. Marynatę mieszamy z olejem, zalewamy mięso. Dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni (wkładamy mięso wraz z marynatą i nie dodajemy już dodatkowego tłuszczu). Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paski marchewkę. Po chwili dorzucamy również pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Cukinię myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków, dodajemy do pozostałych składników wraz z marynowanym czosnkiem i cebulką. Dusimy razem około 10 minut. Dodajemy chrzan, musztardę i ketchup. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np. z kuskusem.
Krzyśka dzika wariacja
Polędwicę z dzika dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki. Marynatę mieszamy z olejem, zalewamy mięso. Dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni (wkładamy mięso wraz z marynatą i nie dodajemy już dodatkowego tłuszczu). Dod
Krzyśka dzika wariacja
Po chwili dorzucamy również pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Krzyśka dzika wariacja
Cukinię myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w paski i dodajemy na patelnię.
Krzyśka dzika wariacja
Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków, dodajemy do pozostałych składników wraz z marynowanym czosnkiem i cebulką.