Sposób przygotowania:
Ksza perłowa z warzywami i serem
Warzywa umyć i obrać lub oskrobać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, a cebulę lub por pokroić w pół plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po czym, mieszając, porcjami dodać pozostałe warzywa. Smażyć 3 min na sporym ogniu. Następnie wsypać opłukaną i osączoną kaszę, wlać niepełne 3 szklanki gorącej wody posolonej vegetą, przyprawić pieprzem i dusić pod przykryciem 20 mm, od czasu do czasu mieszając. Miękką kaszę wymieszać z serem po krojonym w drobniutką kostkę, posypać posiekaną natką. Podawać z surówką z cykorii i ogórka kiszonego. (100g - 160 kcal).
darek112