teresa.rembiesa

teresa.rembiesa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 26]

Placek drożdżowy wyrabiany robotem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

placek wyrabia się bardzo krótko

Placek drożdżowy wyrabiany robotem

Składniki:

Placek drożdżowy wyrabiany robotem

 

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 kostki drożdży
  • ciasto
  • 2 całe jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/6 kostki masła
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • posypka;
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy wyrabiany robotem
To jest proporcja na jeden placek
do 2/3 szklanki mleka dodaj 1 łyżkę cukru,leciutko podgrzej i dodaj 1/3 kostki drożdży(u nas kostka ma 10 dkg.)wymieszaj daj do wyrośnięcia.Do miksera wbij 2 całe jaja,1/3 szklanki cukru,1/6 kostki masła miękkiego (u nas kostka to 25dkg.),szczyptę soli ,4 łyżki oleju i włącz mikser na małe obroty.Przesiej 3 szklanki mąki(ja daję pół na pół mąka zwykła i krupczatka placek jest bardziej puszysty)Przesianą mąkę wsyp do miksera dodaj mleko z drożdżami i włącz mikser dodając większe obroty po minucie wyłącz, zostaw ciasto w mikserze aż wyrośnie.Potem wyłóż ciasto na wysmarowaną blaszkę ułóż owoce,posyp posypką i do nagrzanego piekarnika na 45 min.(placek jest upieczony jak brzegi placka odchodzą od blaszki.
Posypka:1/ 3 kostki margaryny rozpuść w większym naczyniu dodaj 1/3 szklanki cukru i 1 szklankę mąki wymieszaj i posypka gotowa.