iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kukurydziane ciasto na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto bardziej na kolacje jak na deser, ale smaczne.

Kukurydziane ciasto na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukurydziane ciasto na słono

 

  • 5 dag mąki pszennej
  • 25 dag kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 280 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka świeżych listków majeranku

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane ciasto na słono
Mąkę wymieszać na sucho z kaszką kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, drobno posiekany czosnek oraz majeranek, wszystko wymieszać. Osobno ubić jajka ze śmietaną i olejem, dolać do suchych składników i dołożyć odsączoną z zalewy kukurydzę, ciasto szybko i dokładnie wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki ja miałam 22cm na 27 cm. Ciasto piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 25 min po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia w formie przed podaniem pokroić na porcje. Moje dzieci jadły jak ciasto takie suche, a mi bardzo smakowało z czystym barszczykiem.
Kukurydziane ciasto na słono
na sucho wymieszać wszystkie suche składniki
Kukurydziane ciasto na słono
wszystkiec składniki wymieszać na gładkie ciasto
Kukurydziane ciasto na słono
ciasto wylać do małej formy i upiec
Kukurydziane ciasto na słono
po upieczeniu wystudzić i pokroić na porcję