Sposób przygotowania:
Kule z kurczaka z suszonymi pomidorami
Filet umyć, osuszeniu pokroić w plastry, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Plastry oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem mielonym i solą, odstawić na 15 minut.
W między czasie przygotować farsz;
Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić. Por pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać starty na tarce grube oczka ser żółty oraz pomidory. Całość wymieszać, doprawić pieprzem ziołowym, a w razie konieczności solą do smaku.
Na przyprawionych filetach nakładać porcje przygotowanego farszu.
Dłonie moczyć w wodzie i formować kule. Kule panierować w mące, wkładać do rozbełtanego jajka i wkładać na głęboki tłuszcz ( tłuszcz ma być dobrze nagrzany).
Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego.
W między czasie przygotować farsz;
Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić. Por pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać starty na tarce grube oczka ser żółty oraz pomidory. Całość wymieszać, doprawić pieprzem ziołowym, a w razie konieczności solą do smaku.
Na przyprawionych filetach nakładać porcje przygotowanego farszu.
Dłonie moczyć w wodzie i formować kule. Kule panierować w mące, wkładać do rozbełtanego jajka i wkładać na głęboki tłuszcz ( tłuszcz ma być dobrze nagrzany).
Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego.