gvlba

gvlba

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kulebiak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny staropolski kulebiak

Kulebiak

Składniki:

Kulebiak

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak
Składniki dla 4-6 osóbciasto francuskie, 1 jajka, 2 kapusta kiszona, 0,5 kg pieczarki, 0,5 kg orzechy włoskie, garść ziele angileksie, kilka ziaren liść laurowy,białko, 1dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: -Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 90 min1. Kapuste kiszona płuczemy i gotujemy (z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego) 2 razy zmieniając wode,studzimy i drobno kroimy.Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostke.Pieczarki kroimy w kostke i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą.Odcedzoną,poszatkowaną kapustę mieszamy z pieczarkami i jajkiem,lekko podsmażamy.Orzechy włoskie tłuczemy drobniej i dodajemy do farszu,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką w proszku i starannie mieszamy,podsmażamy ok 10 min.Lekko ostudzony farsz nakładamy na rozwinięte ciasto francuskie i zwijamy,sklejąc boki (tak aby powstał kształt chleba) Wierzch smarujemy białkiem.Ciasto układamy na pergaminie,pieczemy przez ok 30 min w temp 200st C