Sposób przygotowania:
Kulebiak
Wykonanie:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem. Następnie wymieszać z margaryną, olejem, cukrem i solą. Dodać mąki i wyrobić ciasto. Pozostawić je pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinkę. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją razem ze słoniną. Potem łączymy to z gotowanymi ziemniakami i kaszą gryczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dzielimy na prostokąty. Na każdym kawałku kładziemy kulkę z farszu. Dowolnie formujemy. Tak przygotowane kulebiaki smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Drożdże zalać ciepłym mlekiem. Następnie wymieszać z margaryną, olejem, cukrem i solą. Dodać mąki i wyrobić ciasto. Pozostawić je pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinkę. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją razem ze słoniną. Potem łączymy to z gotowanymi ziemniakami i kaszą gryczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dzielimy na prostokąty. Na każdym kawałku kładziemy kulkę z farszu. Dowolnie formujemy. Tak przygotowane kulebiaki smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni