Sposób przygotowania:
Kulebiak z mięsno-kapuścianym farszemMąke wymieszać niestarannie z masłem i olejem. Jajko lekko ubić widelcem i dodac do masy. Dolac 55ml wody i powyrabiac ciasto. Dodać resztę wody oraz ocet, wyrabiać ciasto tak długo az wszystko się wchłonie. Ciasto podzielić na 2 czesci i na posypanym mąka blacie rozwałkowac grube placki. Jeden musi być wiekszy. Zawinąc w folię spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godizny, mozna nawet na całą noc. Farsz: Masło stopić na patelni, dodac cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę, zwiekszyć temp. i smażyć 15minut. Dodac do niej kapuste kiszoną. Wymieszac. Smażyc 15 minut. Na drugiej patelni przesmażyc mieso mielone. Gdy będzie miekkie, dodać kapusty papryczke chilli, zmniejszyć temp.i dusic razem chwile, Doprawic sosem sojowym, pieprzem i sola do smaku. Dodac 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego. Dodac ryż, natke pietruszki, czosnek niedzwiedzi dusić razem jeszcze przez kilka minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyc bułką. Wyłozyć formę duzym krążkiem łacznie z bokami. Rozłozyć farsz na cieście. Drugim plackiem przykryć farsz i dobrze skleić brzegi. Z pozostałego ciasta mozna wyciać dekoracje. Przykleic je na białku. Posmarować całosć żółtkiem. Piec przez 45 minut na dolnej półce piekarnika, az kulebiak będzie zloto-brazowy. Podawać z barszczem.
Sprawdźcie też przepis na trochę lżejszy Brokułowy kulebiak - idealny dla dzieci >>>
msewka
Pyza
joaska500