czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kruchy kulebiak

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zazwyczaj kulebiak kojarzy nam się z kapustą, ja postanowiłam nieco poeksperymentować.

Kruchy kulebiak

Składniki:

Kruchy kulebiak

 

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szkl. przegotowanej chłodnej wody.

 

  • FARSZ:
  • 1/2kg mięsa mielonego,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka przyprawy do mielonego,
  • natka pietruszki,
  • olej.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy kulebiak
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki. 2. Mięso doprawić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć na oleju. Dodać osączoną fasolę. Zdjąć z ognia. Dodać sos i posiekaną natkę, dobrze wymieszać, doprawić do smaku. 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyłożyć farsz, posypać serem. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, zlepić brzegi. Piec ok. 35 min w temp. 190st. 3. Można podawać z sosem: 3 łyżki jogurtu naturalnego zmieszać z 2 łyżkami musztardy.