Sposób przygotowania:
Kulebiak z bakaliami.
Grzyby zalać 1/2 l.wody i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować.Kapustę posiekać,zalać przecedzonym wywarem z grzy-
-bów,doprawić pieprzem ,solą,zielem,listkami laurowymi i otartą skórką z cytryny.Gotować pół godziny na małym ogniu.Cebule posiekać,usmażyć na oleju,dodać pokrojone w paski grzyby,przyprawić i smażyć jeszcze chwilę.Kapustę zdjąć z ognia,
wyjąć listki laurowe,dodać grzyby z cebulą,solą,pieprzem.Odparow-
-ać na małym ogniu,przestudzić.Wymieszać z bakaliami.Rozwałko-
-wać rozmrożone wcześniej ciasto,pośrodku ułożyć farsz,skleić
brzegi ciasta,wierzch kulebiaka posmarować roztrzepanym jajkiem.
Z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je na kulebiaku,robiąc
dziurki widelcem,aby farsz mógł parować podczas pieczenia.Tak
przygotowane ciasto ułożyć w formie oprószonej mąką i piec 30 min. w temp.200 st.C.
-bów,doprawić pieprzem ,solą,zielem,listkami laurowymi i otartą skórką z cytryny.Gotować pół godziny na małym ogniu.Cebule posiekać,usmażyć na oleju,dodać pokrojone w paski grzyby,przyprawić i smażyć jeszcze chwilę.Kapustę zdjąć z ognia,
wyjąć listki laurowe,dodać grzyby z cebulą,solą,pieprzem.Odparow-
-ać na małym ogniu,przestudzić.Wymieszać z bakaliami.Rozwałko-
-wać rozmrożone wcześniej ciasto,pośrodku ułożyć farsz,skleić
brzegi ciasta,wierzch kulebiaka posmarować roztrzepanym jajkiem.
Z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je na kulebiaku,robiąc
dziurki widelcem,aby farsz mógł parować podczas pieczenia.Tak
przygotowane ciasto ułożyć w formie oprószonej mąką i piec 30 min. w temp.200 st.C.