Sposób przygotowania:
Kuleczki krewetkowe (Wietnam)
Wymieszać wino, słoninę, pieprz, cukier i odrobinę soli. Wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i wymieszać aż tłuszcz się rozpuści. Krewetki posiekać bardzo drobno na jednolitą masę. Włożyć je do miski z tłuszczem, dodać pokruszony pieprz i odrobinę soli. Usmażyć cebulę aż się zeszkli i dodać wieprzowinę. Wymieszać z masą krewetkową i chili oraz koprem. Pokruszyc kostke rosołową na proszek i wymieszać z bułką tartą. posmarować dłonie olejem i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Maczac je w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Na papierowym ręczniku osączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na liściach sałaty, posypane posiekaną kolendrą i wstążkami marchwi.