Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kuleczki krewetkowe (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymieszać wino, słoninę, pieprz, cukier i odrobinę soli. Wstawić miskę do naczynia z

Kuleczki krewetkowe (Wietnam)

Składniki:

Kuleczki krewetkowe (Wietnam)

 

  • 3 krople wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g mielonej słoniny
  • 220 g obranych krewetek
  • 1 czubata łyżeczka pokruszonego pieprzu
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 220 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 rozmącone jajko
  • garść tartej bułki
  • olej do smażenia
  • 1 drobno posiekane czerwone chili
  • liście sałaty
  • kolendra
  • wstążki marchewki (ścięte wzdłuż obieraczką do warzyw)

Sposób przygotowania:

Kuleczki krewetkowe (Wietnam)
Wymieszać wino, słoninę, pieprz, cukier i odrobinę soli. Wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i wymieszać aż tłuszcz się rozpuści. Krewetki posiekać bardzo drobno na jednolitą masę. Włożyć je do miski z tłuszczem, dodać pokruszony pieprz i odrobinę soli. Usmażyć cebulę aż się zeszkli i dodać wieprzowinę. Wymieszać z masą krewetkową i chili oraz koprem. Pokruszyc kostke rosołową na proszek i wymieszać z bułką tartą. posmarować dłonie olejem i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Maczac je w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Na papierowym ręczniku osączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na liściach sałaty, posypane posiekaną kolendrą i wstążkami marchwi.