Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kuleczki mielone w pysznym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne małe kuleczki w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw to jest to czego nam dziś potrzeba. Danie podajemy z makaronem lub ryżem, przygotujemy szybko i łatwo a rodzina zje z przyjemnością.

Kuleczki mielone w pysznym sosie

Składniki:

Kuleczki mielone w pysznym sosie

Składniki na mięsne kuleczki:

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczki chili
  • 2 duże marchewki
  • ½ kg fasoli szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • Olej do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Kuleczki mielone w pysznym sosie

I

Kuleczki mielone w pysznym sosie
Przygotowanie mięsa na kuleczki mięsne oraz pieczenie w rozgrzanym piekarniku.

1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie robię okrągłe kotlety wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 25 minut w 180°C

II

Kuleczki mielone w pysznym sosie
Przygotowanie warzyw do zrobienia sosu z warzywami.

2. Czosnek, cebulę obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję obraną z nasion, drobno pokrojoną papryczkę chili,obrane, pokrojone w słupki marchewki i umytą pokrojoną na mniejsze kawałki fasolę oraz umytą, obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę.
3. Podlewam wodą, wlewam sos sojowy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Gotuję 15 minut aż warzywa zmiękną.

III

Kuleczki mielone w pysznym sosie
zagęszczanie sosu skrobią.

4. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną i łączę z upieczonymi kuleczkami.

IV

5. Gotowe. Smacznego.