Sposób przygotowania:
Kluchy z mięsnymi kuleczkami w sosie śmietanowym
Mięso z łopatki mielimy. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem,sola i pieprzem do smaku. Formujemy malutkie kuleczki , gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.Do miski wbijamy jajka dodajemy tyle mąki aby powstało ciasto na kluski.
Solimy do smaku.Zagotowujemy wodę widelcem kładziemy na wrzątek kawałki ciasta, kiedy kluski wypłyną są gotowe. Śmietankę zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy wcześniej ugotowane mięsne kulki. Gotujemy aż śmietana lekko zredukuje się
Kluski odcedzamy podajemy z sosem i kulkami.
Solimy do smaku.Zagotowujemy wodę widelcem kładziemy na wrzątek kawałki ciasta, kiedy kluski wypłyną są gotowe. Śmietankę zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy wcześniej ugotowane mięsne kulki. Gotujemy aż śmietana lekko zredukuje się
Kluski odcedzamy podajemy z sosem i kulkami.