Sposób przygotowania:
Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Szpinak przekładamy na sitko rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru płynu, blendujemy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do miski. Dodajemy obie mąki, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką.
Zagniatamy i robimy podłużne wałeczki, spłaszczamy i kroimy na małe kluski. Gotujemy w wodzie z solą i olejem przez około 3 - 4 minuty. Przekładamy na cedzak i odsączamy.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy boczek i cebulę, smażymy na złoty kolor. Kopytka podajemy ze smażoną cebulką i boczkiem.
Zagniatamy i robimy podłużne wałeczki, spłaszczamy i kroimy na małe kluski. Gotujemy w wodzie z solą i olejem przez około 3 - 4 minuty. Przekładamy na cedzak i odsączamy.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy boczek i cebulę, smażymy na złoty kolor. Kopytka podajemy ze smażoną cebulką i boczkiem.
lukrowanepierniczki