kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kopytka z dodatkiem mrożonego szpinaku, podane ze smażonym boczkiem i cebulką. Danie polecam na obiad.

Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Szpinak przekładamy na sitko rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru płynu, blendujemy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do miski. Dodajemy obie mąki, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką.

Zagniatamy i robimy podłużne wałeczki, spłaszczamy i kroimy na małe kluski. Gotujemy w wodzie z solą i olejem przez około 3 - 4 minuty. Przekładamy na cedzak i odsączamy.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej i dodajemy boczek i cebulę, smażymy na złoty kolor. Kopytka podajemy ze smażoną cebulką i boczkiem.
Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Szpinak rozmrażamy na sitku i odsączamy.
Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Obraną cebulę i boczek kroimy w kostkę.
Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Szpinak, ziemniaki, jajko mieszamy razem.
Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Na stolnicy z ciasta formujemy podłużne wałeczki.
Szpinakowe kopytka z boczkiem i cebulką
Następnie kroimy na niewielkie kluski.