Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1036]

Kuleczki mięsne z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie. Danie podaje się z makaronem. Idealne również na kolacje.

Kuleczki mięsne z makaronem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kuleczki mięsne z makaronem

Składniki na kuleczki:

Składniki dodatkowe:

Sposób przygotowania:

Kuleczki mięsne z makaronem

ETAP 1:

Kuleczki mięsne z makaronem

1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

ETAP 2:

Kuleczki mięsne z makaronem

3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.

4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.

5. Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.

6. Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.

ETAP 3:

Kuleczki mięsne z makaronem

7. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.

8. Gotowe.

9. Smacznego.